Laftekurs 2

Laftekurs 2 ble litt annerledes enn laftekurs 1.

For det første så kom det regn og for det andre å kom det det mennesker som ikke skulle lafte. Det kom nemlig et filmteam. De var hentet inn av Fortidsminneforeningen for å lage en kursvideo og en dokumentar om lafting. De to damene ikledd grønt på bildet under er fra Tun byrå : Marianne Vangsøy og Thora Helene Støren. Mannen ikledd gult er deres kameramann Bård Gundersen.

De ønsket å dokumentere hele prosessen: fra levende tre til levende hus og praten kom rask i gang om hvordan og hva man ønsket filmet.

 

Hvor starter så selve prosessen? Jo i skogen blant alle trærne. Her skulle Audun finne et egnet tre som han skulle bruke håndkraft og øks for å få ned. Deretter skulle han barke treet. Per Louis vet alt om barking; han har jo barket alle trærne de har brukt på kursene.

Audun leter og forklarer underveis hva han ser etter. Treet bør være noenlunde rett og det må stå slik til at det kan falle uten å treffe andre trær eller annet på sin vei ned. Bård filmer.

 

Audun fant seg et egnet tre. Det er viktig å treffe med øksehoggene på rett sted på treet for å få treet til å falle som man ønsker. Det hogges og studeres mens vi andre studerer den som hogger og de som studerer.

Så falt treet ned. Hvordan det foregikk ser du her.

Fotografen opplever at øksen etter hvert kommer litt vel nært når grenene hogges av og han velger å stikke :).

 

I gamle dager brukte man vel hest for å få treet til lafteplassen.  Vi er litt mer moderne.

Hvordan Per Louis barker et tre kan du se her: Barkefilm.

Så kom styrtregnet og resten av torsdagen ble brukt til intervjuer.

Fredagen opprant heldigvis med sol og dermed fikk man filmet det man egentlig skulle ha filmet dagen før: at de kom.

 

Dagen gikk med til å filme lafteguttene.

 

Innimellom samtalte man, slappet litt av, pratet og forklarte.

 

Stokkene ble varsomt bearbeidet

 

og verktøyet holdt skarpt.

Stokker bankes ned på plass.

Innimellom må man spise

 

og som før har vi brødet fra bakeriet på Veierland. Til info: Ovnen er for lengst plassert der den skal. Dette var kun en midlertidig løsning som gjorde at jeg i hvert fall fikk brødet mitt.

 

Filmteamet dro på fredagen og skogsgutter er ikke snauere enn at de deler ut klem her og klem der.

 

Lørdagen ble igjen en flott dag. Her har de begynt på forberedelsene for neste og siste kurs. Det kommer noen flere deltagere og da er det greit å ha flere laftebygg å jobbe på. Det gjør ingenting at bygget er littegranne mindre. Fremgangsmåten er lik.

Så forlater de oss igjen. Sommeren skal nå komme og nesten gå, før vi igjen møtes i august.