Laftekurs 1

1-P4123013

«Lafteverk eller laft er en type bærekonstruksjon som fra vikingtiden og fram til midten av 1800-tallet var den dominerende måten å bygge trehus på i Norge. Lafteverket består av tømmerstokker som legges horisontalt og stables oppå hverandre. Stokkene krysslegges så de ligger i samme nivå i to parallelle vegger, mens stokkene i de to mellomliggende veggene ligger en halv stokkhøyde høyere.  I hjørnene (laftene, knutene eller novene) blir stokkene skåret sammen med underhogg og overhogg som låser dem til hverandre. Ett lag stokker huset rundt kalles et omfar eller et kvarv. Det første omfaret (grima eller syllkvarvet) består av syllene eller svillene. I en god laftevegg skal alle syllene ha samme høyde, og derfor må grunnmurkronen ligge en halv stokkhøyde lavere under de to parallelle syllene som legges ut først. Å bruke halv stokkhøyde på disse syllene regnes som mindreverdig. Om grunnmuren er jevnhøy hele veien rundt, er det bedre å gi de to kryssende stokkene overhøyde. »

Teksten over er hentet fra Wiki og forklarer lafteteknikken som laftekurset her i Oslebakke gir deltagerne innblikk i.

Førstemann på plass var kursleder og han ankom i strålende vær. Det kan nesten virke som det alltid er strålende vær her i Oslebakke .

Ankomst

En liten inspeksjon av området der laftingen skal foregår måtte gjennomføres

før det var tid for lunsj. Kost og losji er inkludert i kursprisen så her var det bare å kose seg.

Deltagerne kom alle til lunsj og etter at magen ble mett var det tid for alvor. Stokker ble hentet frem og laftingen kunne begynne.

I løpet av kort tid var man godt i gang med første omfar. Om det er enkelt arbeid? Nei, jeg tror ikke jeg (dame med kontorjobb) kan hamle opp med disse. Her kreves det en del rå muskelkraft.

Det tegnes og forklares

og deltagerne følger nøye med.

Bygget reiser seg, omfar kommer til.

Knuter lages.

Det hogges og hogges. Her har vi Andreas.

Audun forklarer og viser.

Innimellom må man spise. Vi var så heldige å få kanelsnurrer fra Veierland bakeri. Mumsi! Brødet som ble spist til frokost og lunsj var også fra bakeriet og det er bare også kjempemumsi.

Moro må man ha det og hygge ble det litegranne tid til, innimellom tenkingen og hoggingen.

Det var også en gjennomgang av forskjellig økser og hvilke økser som benyttes når og til hva.

Underbuksemafian var også tilstede (unnskyld gutter, for bildet).

Man fikk også prøvd seg på annet enn selve laftingen. Hva dette skal bli tro jeg vi finner ut i kursdel 2.

Kurset ble gjennomført i steikende sol. Det var varmt, veldig varmt, men guttene klarte seg bra. Noen røde neser og solbrente kinn men de var kjempeflinke og det virket som de koste seg. Kurset gikk over 3 dager, fra torsdag til lørdag.

Jogeir prøvde seg han også.

Noen var ikke med på alle dagene og noen kom til ekstra. Her er alle deltagerne utenom Andreas som ikke kunne siste dag, sammen med Jogeir og Per Louis. Kursleder Audun er nr. 3 fra venstre.

The end!